torsdag den 31. maj 2012



















Det er et helt år siden vi skrev vores sidste indlæg. Der havde vi lige fået vores første vogn anbragt på en midlertidig placering på Friland - lige midt i vores (Frilands) fælles grøntsagshave! Siden kom en beboelsesvogn mere til (da vores ældste søn Bastian besluttede at flytte 'hjem igen' og der var brug for mere plads), og den 13. juni 2012 flytter vi så vores to vogne til vores eget lod på Friland, på vores nymodnede byggegrund. I mellemtiden har vi forberedt os på fremtiden som kommende bygherrer på forskellig vis. Vi har sidste sommer været på cob-kursus (hos Flemming Abrahamsson, Fornyet Energi - med Bjarne Wickstrøm som underviser), på Ovnbygger workshop på Friland (med Steen Møller som underviser) og på Ler-finish workshop med Bill og Athena Steen, Arizona (pudsning af vægge/mure, gulvarbejde og kunstfærdig udsmykning - alt lavet i ler) - på Friland. Line nåede også lige et introduktionskursus til Permakultur (v. Cathrine Dolleris og Karoline Nolsø Aaen) på Sjælland.

Haveopstart på vores lod, og tanker om kommende byggeri på vores grund, går hånd i hånd. Hvad er et hus uden en have :-) Og introduktionen til permakultur fylder rigtig meget i vores tanker om, hvad vi vil med vores byggegrund. Vi vil gerne være selvforsynede med mest muligt indenfor frugt, grønt og nødder. Og vi vil gerne arbejde mest muligt efter naturens egne principper - som man gør det indenfor permakultur (fra engelsk: permanent argriculture). Vi har bygget forskellige bede på vores grund til - kartofler, salat, spinat, gulerødder, ærter, stangbønner, squash og meget mere. Og vi har forsøgt at bygge de nye bede op efter permakultur og 'no dig' metoden (hvor man graver mindst muligt og i stedet bygger sit bed oven på jorden). Vi har sat buske med solbær og hindbær, et par æbletræer og sidst men ikke mindst har vi sat et hjemmebygget drivhus på grunden til vores tomat- og peberfrugtplanter. Designet og bygget af Anders - og det gav tydeligvis godt humør at bygge det (se billede)! Der er lang, lang vej endnu - men vi er også godt på vej :-)

Det fantastiske ved at flytte til Friland er den inspiration vi får fra andre mennesker, der, ligesom vi, ønsker at finde nye veje i livet. Nogle af vores nye naboer har allerede fundet en sikker sti at gå på, hvad dette angår. Tycho og Karoline, som er vores nye naboer på Friland, er meget langt med at arbejde efter permakulturelle principper. Og det er simpelthen bare meget inspirerende at være vidne til det som folder sig ud på deres lod: skovhave, naturhus, grøntsagshave, staudebed og fritgående ænder.

Noget af det andet, der er helt fantastisk ved at flytte på Friland, er naturoplevelsen. Vi har boet i byen det meste af vores liv, men føler os i virkeligheden som 'naturmennesker' - og det er bare så fantastisk at komme tættere på det som sker i naturen, og dejligt at føle, at vi mere og mere 'smelter sammen med den'. Naturen herude byder på de smukkeste syn ved solnedgang, himlen er oftest meget smuk at se på, med rosa farver på blå baggrund. Dyrelivet herude er meget livligt.



Links til ovenstående blogindlæg:
Fornyet Energi: http://www.fornyetenergi.dk/
Athena og Bill Steen: http://www.caneloproject.com/
Permakulturhaven: http://www.permakulturhaven.dk/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar